sábado, 26 de marzo de 2011
Bones companyies ( de Padua al Vallés)
La Garriga, 25 de març de 2011
Desprès de tot, la primavera ha arribat. Amb la ressaca del terratrèmol i el tsunami, i amb la pols de les revoltes a l’Orient Mitjà, semblava que no havien de notar cap més canvi, però no ha estat així. Hom a respirat distint, obrint les narius amb curiositat; un nou aire ha omplert l’ambient de canvis insuportablement inesperats; han caigut el murs d’un hivern que no passarà a l’historia per ser el més divertit, i de les seves cendres haurem de fer la collita per aquest estiu. Que se’ns proposa? Poca cosa que no surti d’una crisis a la que ningú veu un final, i un futur incert i negre com la boca del llop. Però amb aquestes pedres s’ha de fer el camí, i no val portar més desànim del necessari que ja en tenim prou.
Com quasi cada cap de setmana em refrego antigues cançons d’aquelles que el record tenia a les golfes cobertes de pols. “Che sera” d’en José Feliciano acompanya les paraules d’una convidada del nord de Itàlia que s’està a casa aquets dies. El seu somrís agraït i les seves paraules amb un rudimentari castellà, pler de la musicalitat del llenguatge de Petrarca, fan que aquesta setmana l’ambient casolà estigui alterat. Ens explica quatre ratlles d’una vida a Monselice, a tocar de Venècia. El seu país no deixarà mai de sorprendre i agradar; combina la tradició més soferta amb una modernitat que omple el cor per fer volar coloms i il•lusions. Agraeixo aquest intercanvi perquè ens enriqueix una mica a tots. El trasbals d’un nou resident deixa de tenir importància quan a taula es parla una mica d’aquí i d’allà, amb un intercanvi gratuït de costums i situacions. El nord de la bota italiana toca de refilada algunes inquietuds catalanes, tot i que, la pela és la pela, i mentre aquí anem en carros tirats per bous, allí comencen a circular amb les comoditats d’utilitaris bastant decents.
De totes formes, per uns dies La Garriga i Monselice es donen la mà i comparteixen sopars, karaokes i festes variades. La pizza i els espaguetis a la carbonara es barregen amb la botifarra, el pa amb tomàquet i els bunyols de vent. En els altaveus del pc, Don McLean canta American Pie i em diu que “el pare, el Fill i l’Esperit Sant, van agafar l’últim tren a la costa el dia que la música va morir”; tota una declaració de pessimisme. Per sort, totes les cançons acaben i ens apropen d’altres. Ara Germán Valdés agafa “Busca lo más vital” per compensar, i després Ray Charles enfila “Bye, bye love” com si tal cosa. Però això no podria acabar sense un cridaner Miguel Bosé cantant-li a “Linda” i els seus petons d’aire pur, quan aquest noi encara tenia una mica de veu. Per tant, permeto que Spotify deixi explotar “Dream a little dream of me” amb Ella Fitzgeral. Crec que vaig fer un altre cafè.... Buona notte.
sábado, 19 de marzo de 2011
1Q84 - 2011
La Garriga, 19 de març de 2011.
Haruki Murakami, Premi Internacional Catalunya 2011; s’ha fet justícia.Tot i semblar oportunista, val a dir que el premi ja estava previs abans dels terribles aconteixements al Japò, i també cal reconèixer que aquestes distincions, únicament fant una mica més grans als grans, i Murakami és un dels valors més interesants de tots els que es fan i es desfan, literariament parlant. La seva simplicitat captiva d’entrada, i només ell és capaç de extreurela de tot allò que se li acosta. Les malmeses, i a vegades inexistents relacions socials del seus personatges, prenen una forma quasi misteriora amb les seves paraules, i fan que el lector s’endinsi en un món irreal, quasi oníric, sense la generositat de les excesives boires que sempre extent en Ruiz Zafón, però si creant un nexe entre allò real i allò imaginari, regalant moments d’una sensualitat, i fins i tot una sexualitat, propera. Un regal pels sentits son els texts d’en Murakami, i ell un senyor que fuig dels premis, de les entrevistes, de la premsa i dels admiradors. Gelós inclús de la seva imatge que protegeix tot el que pot, esclau d’una rutina que el manté actiu.
Diuen que vindrà a Barcelona a recollir el premi el nou de juny. Sigui com sigui, encara que no arribi mai a casa nostra, molts ens sentim molt a prop seu. 1Q84, el su últim regal, fa més proper també el nostre condol per les víctimes que ha deixat el terratrèmol de Japò. Tots estem al costat dels que s’han quedat sense casa, sense familia i sense res. Un caprici de la natura que colpeja la consciència col•lectiva i ens mostre les febleses humanes, una sotregada als sentits.
sábado, 5 de marzo de 2011
Cheek to cheek
La Garriga, 5 de març de 2011.
Una revista d’aquelles de alt contingut terapèutic m’aconsella, entre altres coses, fer servir una teràpia molt bona contra l’estrès; és tracta de riure, i si més no somriure, totes les vegades que puguis. No cal ser exigent, doncs únicament es cerca satisfer un munt de necessitats fisiològiques i psicològiques que el cos i l’ànima precisen. Cal escoltar-los, i entregar-los allò que demanden sense recança. Riure té tantes virtuts, i més a més, és molt més fàcil de pronunciar que els fàrmacs que cerquen resultats similars. L’individu s’omple de vida, recarrega piles, agafa forces per anar tirant endavant, i sobretot, crea un factor profilàctic contra les depressions i les angoixes generalitzades. És a dir, un benefici que ningú podia imaginar, i que es conjuga per aportar-nos les vitamines que calen per fer suportable tot plegat.
Seguint el consell, decideixo compartir uns quants moments inoblidables de Rubianes solamente, un d’aquells pocs espectacles teatrals que he repetit. Ara que fa dos anys que ens va deixar, les seves paraules i el seu somrís es fan més necessàries encara. Una persona me’n parlava tot dinant aquesta setmana del cor que tenia en Pepe, un cor tant gran que hi cabien tots i totes, un prodigi saber estimar tant i donar-se tant als altres. Tots hauríem d’aprendre a estimar tant com ell ho feia. Les llàgrimes alegres s’acosten i fan per sortir dels ulls de tant riure en recordar el seu parlar enriolat, les seves expressions i aquella mirada tant plena de vida que entrava a dins d’un sense avisar. La teràpia fa efecte immediatament; els muscles es relaxen i els cervell fa el seu imprescindible reset per re-situar tot una mica al seu lloc i deixar pas a una organització amb prioritats raonables. Les preses insubstancials queden aparcades lluny, on no molesten, mentrestant una mà familiar segueix el ritme de Fred Astaire cantant Cheek to cheek, com si no passes res. Bon cap de setmana a tots.
P.D.: Ja no es fan pel•lícules com les d’abans, o m’estic fent gran...
Suscribirse a:
Entradas (Atom)